BAP 28

AHAZ kıral olduğu zaman yirmi yaşında idi; ve Yeruşalimde on altı yıl kırallık etti; ve RABBİN gözünde doğru olanı, atası Davudun yapmış olduğu gibi, Ahaz yapmadı;
2. fakat İsrail kırallarının yollarında yürüdü, hem de Baallar için dökme putlar yaptı.
3. Ve Hinnom oğlu deresinde buhur yaktı, ve RABBİN İsrail oğulları önünden kovmuş olduğu milletlerin mekruh şeylerine göre oğullarını ateşte yaktı.
4. Ve yüksek yerlerde ve tepeler üzerinde, ve her yeşil ağacın altında kurban kesti ve buhur yaktı.
5. Bundan ötürü Allahı RAB onu Suriye kıralının eline verdi; ve onu vurdular, ve kendisinden çok esirler götürdüler, ve onları Şama getirdiler. Ve kendisi İsrail kıralının da eline verildi, ve onu büyük vurgunla vurdu.
6. Ve Remalyanın oğlu Pekah Yahudada yüz yirmi bin kişiyi bir günde öIdürdü, hepsi yiğit adamlardı; çünkü atalarının Allahı RABBİ bırakmışlardı.
7. Ve Efraimli bir yiğit, Zikri, kıralın oğlu Maaseyayı, ve kıral evinin reisi Azrikamı, ve kıraldan sonra ikinci adam olan Elkanayı öldürdü.
8. Ve İsrail oğulları kendi kardeşlerinden, kadınlar, oğullar, kızlar, iki yüz bin kişi sürdüler, hem de onlardan çok çapul malı aldılar, ve çapul malını Samiriyeye getirdiler.
9. Fakat orada RABBİN bir peygamberi vardı, adı Oded idi; ve Samiriyeye gelen ordunun karşısına çıktı, ve onlara dedi: İşte, atalarınızın Allahı RAB Yahudaya karşı kızmış olduğu için onları sizin elinize verdi, siz de göklere erişen öfke ile onları öIdürdünüz.
10. Ve şimdi Yahuda ve Yeruşalim halkını köle ve cariye olarak kendinize baş iğdirmeği düşünüyorsunuz; fakat sizin de Allahınız RABBE karşı günahlarınız yok mu?
11. Ve şimdi beni dinleyin, ve kardeşlerinizden aldığınız esirleri geri gönderin; çünkü RABBİN kızgın öfkesi üzerinizdedir.
12. Ve Efraim oğullarının başlarından olan adamlar, Yohananın oğlu Azarya, Meşillemotun oğlu Berekya, ve Şallumun oğlu Yehizkiya, ve Hadlayın oğlu Amasa, cenkten gelenlere karşı kalktılar,
13. ve onlara dediler: Sürgünleri buraya sokmıyacaksınız, çünkü yapmak istediğiniz şey suçlarımız üzerine ve günahımız üzerine bunu da katarak RABBE karşı üzerimize günah getirecektir; çünkü zaten günahımız çoktur, ve İsrail üzerine kızgın öfke var.
14. Ve silâhlı adamlar sürgünleri, ve çapul malını reislerin, ve bütün cemaatin önüne bıraktılar.
15. Ve adları geçen adamlar kalktılar, ve esirleri aldılar, ve onlardan çıplak olanların hepsini çapul malından giydirdiler; ve onlara esvap ve çarık giydirdiler, ve yedirip içirdiler, ve onlara yağ sürdüler, ve zayıf olanların hepsini eşeklere bindirdiler, ve onları Erihaya, hurmalar şehrine, kardeşlerine götürdüler; ve Samiriyeye döndüler.
16. O vakitte kıral Ahaz kendisine yardım etsinler diye Aşur kırallarına gönderdi.
17. Çünkü yine Edomîler gelip Yahudayı vurmuşlar, ve esirler götürmüşlerdi.
18. Ve Filistîler Şefelada, ve Yahudanın Cenubunda olan şehirlere akın etmişler, ve Beyt-şemeşi, ve Ayyalonu, ve Gederotu, ve Soko ile kasabalarını, ve Timna ile kasabalarını, ve Gimzo ile kasabalarını almışlardı; ve orada oturdular.
19. Çünkü İsrail kıralı Ahazın yüzünden RAB Yahudayı alçalttı; çünkü Yahudada azgınlık etmiş, ve RABBE karşı çok hainlik etmişti.
20. Ve Aşur kıralı Tilgat-pilneser ona geldi, ve onu sıkıştırdı, ve ona kuvvet vermedi.
21. Çünkü Ahaz RAB evinden, ve kıral evinden ve reislerden pay toplayıp onu Aşur kıralına verdi; fakat işine yaramadı.
22. Kıral Ahaz, işte o kıral Ahaz, sıkıntısı vaktinde RABBE karşı hainliğini artırdı.
23. Ve kendisini vurmuş olan Şam ilâhlarına kurban kesti, ve dedi: Mademki Suriye kırallarının ilâhları onlara yardım ettiler, bana yardım etsinler diye ben de onlara kurban keseceğim. Fakat onlar kendisinin ve bütün İsrailin düşmesine sebep oldular.
24. Ve Ahaz Allah evinin kaplarını topladı, ve Allah evinin kaplarını parçaladı, ve RAB evinin kapılarını kapadı; ve Yeruşalimin her köşesinde kendisi için mezbahlar yaptı.
25. Ve başka ilâhlara buhur yakmak için Yahudanın her şehrinde yüksek yerler yaptı, ve atalarının Allahı RABBİ öfkelendirdi.
26. Ve onun işlerinin geri kalanı, ve bütün yolları, ilk yolları ve son yolları, işte onlar Yahuda ve İsrail kırallarının kitabında yazılıdır.
27. Ve Ahaz ataları ile uyudu, ve onu Yeruşalimde, şehirde gömdüler; çünkü onu İsrail kırallarının kabirlerine götürmediler; ve yerine oğlu Hizkiya kıral oldu.